Biogen cumpara pompa biotehnologica majora? Un medicament care a fost gândit cândva ca mort ar putea ieși din cenușă.

Știrile șocante ale Biogen fac ca stocul să fie cumpărat acum?

Biogen (NASDAQ: BIIB) a fost falimentat pentru o mare parte din 2019. Acțiunea s-a declanșat în martie, după ce compania a oprit două studii clinice în stadiu tardiv care evaluează aducanumab în tratamentul bolii Alzheimer. Dar acesta nu a fost sfârșitul poveștii.

Compania a șocat lumea biotehnologiei, marți, anunțând planurile de a solicita aprobarea regulamentară a aducanumab din SUA. Prețul acțiunii Biogen a crescut odată cu știrea că medicamentul Alzheimer a ieșit din cenușă ca fenicul mitologic. Este acum Biogen un stoc de cumpărat după cea mai mare pompă biotehnologică din ani?

Biogen cumpara pompa biotehnologica majora

O bomba biotehnologică de bună credință

Nu faceți greșeală, decizia Biogen de a solicita aprobarea aducanumab este cu siguranță cea mai mare pompă biotehnologică din mult timp. Este important să înțelegem două lucruri despre această poveste remarcabilă: promisiunea aducanumab și sfârșitul aparent al eșecului clinic aparent la începutul acestui an.

În urmă cu doar doi ani, cercetătorul de piață EvaluatePharma a clasat aducanumab drept cel mai valoros activ al conductelor din întreaga industrie biofarmaceutică. Unii observatori din industrie au prezis că medicamentul poate atinge vânzări anuale maxime de aproximativ 20 de miliarde de dolari, dacă este aprobat.

Acest tip de laudă a sugerat că aducanumab ar putea fi unul dintre cele mai de succes medicamente din istorie. Și din motive întemeiate. Alzheimer este o boală teribilă pentru care tratamentele eficiente au fost dificil de dezvoltat. Peisajul este practic umplut cu drogurile Alzheimer odată promițătoare și eșuate.

La începutul anului 2019, părea că aducanumab a fost un alt eșec. Un comitet independent de monitorizare a datelor a raportat că medicamentul nu a reușit să atingă obiectivele primare în două studii clinice în stadiu tardiv. Biogenul a întrerupt ambele studii și a respins un studiu de fază 2 a aducanumab și o extindere pe termen lung a unui studiu de fază 1b la medicament.

Aproape toate au renunțat la aducanumab. Ceea ce ar fi putut fi unul dintre cele mai vândute medicamente din toate timpurile pare să fi fost exclus pentru că nu a funcționat. Dar anunțul șocant de la Biogen marți a schimbat totul.

Biotehnologia a declarat că decizia sa de a depune aducanumab pentru aprobarea administrării alimentelor și a drogurilor la începutul anului 2020 se bazează pe o nouă analiză a unui set de date mai mare din cele două studii ale sale stadiul târziu care a fost suspendat la începutul acestui an. Biogen a spus că noua analiză a arătat că medicamentul a redus nivelul de amiloid în creier și a redus deteriorarea clinică. Între timp, compania intenționează să ofere aducanumab pacienților eligibili care s-au înscris anterior în studiile sale medicamentoase.

Cele două futures ale lui Biogen

Este greu să exagerezi cât de mult schimbă aducanumab perspectivele lui Biogen. Fără medicamentul bolii Alzheimer, compania se confruntă cu câteva provocări mari.

Franciza cu scleroză multiplă (MS) Biogen a fost mult timp un factor important al creșterii. Dar vânzările medicamentelor lor MS sunt acum în principiu stabile, pe măsură ce noua concurență a intrat pe piață. Biogen primește redevențe de la cel mai nou rival serios al lui Roche, Ocrevus de Roche, dar nu este suficient pentru a compensa vânzările mai mici ale propriilor medicamente SM.

Cu franciza sa de trecere a apei, Biogen s-a bazat foarte mult pe Spinraza pentru atrofia musculară spinală (AME). Vânzările de IMM-uri continuă să crească, dar într-un ritm mai lent decât în ​​trecut. Biosimilații companiei generează o anumită creștere, deși impactul asupra veniturilor generale nu este mare.

Perspectivele de creștere viitoare ale Biogen depind foarte mult de portofoliul său. Excluzând aducanumab, compania are cinci candidați în stadiul târziu. Unul dintre ei, BIIB098, așteaptă aprobarea FDA. Cu toate acestea, chiar dacă obțineți aprobare, medicamentul este probabil să ia cota de piață de la actualul medicament pentru diabet zaharat Biogen, Tecfidera. Niciunul dintre ceilalți candidați avansați în domeniul biotehnologiei nu are potențialul apropiat de aducanumab.

Cu posibilitatea ca aducanumab să asigure aprobarea FDA, viitorul Biogen pare mult mai promițător. Dacă s-a aprobat, acesta ar fi primul medicament care reduce deteriorarea clinică a pacienților cu Alzheimer. Este aproape sigur că compania ar avea un megablockbuster în mâinile sale care a umbrit succesul oricăreia dintre celelalte medicamente ale sale.

Stocul este o achiziție?

Cred că Biogen ar fi o acțiune de cumpărare dacă probabilitatea aprobării aducanumab ar fi semnificativă. Dar este cazul? Probabil că nu.

Cel puțin doi analiști din Wall Street sunt sceptici. Analistul de la R.W. Baird, Brian Skorney, a scris investitorilor că este „foarte puțin probabil” ca aducanumab să obțină aprobarea FDA. Geoffrey Porges din SVB Leerink și-a exprimat rezerve cu privire la datele furnizate de Biogen pentru a-și fundamenta decizia de a solicita aprobarea medicamentului său experimental pentru boala Alzheimer.

 


Știri divertisment oferite de:

Cool Clubbing

Alătură-te comunității noastre aici:

Alătură-te rețelei de party people!


TE POATE INTERESA ȘI: