Italia s-a închis. Care țară va fi următoarea? Europa Occidentul neaga compromisurile COVID-19 care vor trebui făcute.

"Nu mai avem timp", a declarat ieri seară premierul italian Giuseppe Conte. "Trebuie să stăm acasă." Cu aceste cuvinte, el a anunțat cele mai stricte restricții privind libertatea de circulație impuse în Europa de la al doilea război mondial: 60 de milioane de italieni se pot deplasa acum doar din motive presante de muncă, sănătate sau altă necesitate atenuante - și apoi numai cu permisiunea scrisă.

Anunțul lui Conte a fost o prelungire la nivel național a măsurilor dezvăluite cu o zi înainte pentru zonele din nordul Italiei. Și nu a fost nimic mai puțin decât un schimbător de joc. Italia, a patra cea mai mare economie a Europei, are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus nou în afara Chinei, o cifră care este în creștere bruscă. Aceste restricții sunt o încercare de a combate epidemia, pentru a ajuta sectorul italian al asistenței medicale să se confrunte cu creșterea virusului. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, o ilustrare a testului pentru democrație pe care îl prezintă acum această criză.

Europa Occidentul neaga compromisurile COVID-19

Ce tipuri de restricții pot impune în mod rezonabil guvernele cetățenilor? Cine va aplica noile reguli? Când neagă negarea realismului? Ce tipuri de compromisuri vor fi pregătite să facă țările și liderii lor? În curând, restul Occidentului, inclusiv Statele Unite, ar putea fi nevoit să pună exact aceste întrebări. Italia nu poate fi anormală aici; S-ar putea să fie doar primul.

Italia a fost întotdeauna un vestitor al schimbărilor, fie politice, fie nu, în Europa și nu numai. Țările din întreaga lume vor lua, de asemenea, probabil, decizii care încearcă să echilibreze protecția sănătății și bunăstării cetățenilor cu protejarea economiei de la măcinare până la oprire, decizii care echilibrează viețile și mijloacele de subzistență. Într-un fel, Italia și Europa sunt bine poziționate pentru a face față acestei crize. Ei au o bună îngrijire universală a sănătății publice. În alte moduri, regiunea este în mod hotărât nepotrivită pentru a face acest lucru, din cauza motivului în care Uniunea Europeană există în primul rând: principiile liberei circulații a persoanelor, bunurilor și informațiilor. Virusul ăsta nu cunoaște granițe.

Lista site-urilor care sunt închise este lungă: crezi, școli, universități; muzee, cinematografe, teatre. Liga italiană de fotbal a anulat toate meciurile; adunările publice sunt interzise – fără nunți, înmormântări sau slujbe religioase. Transportul public și trenurile sunt încă în funcțiune, iar aeroporturile sunt deschise, deși cu restricții și o reducere drastică a frecvenței. Măsurile sunt stricte, dar limbajul decretului este oarecum flexibil. Pentru a părăsi zonele lor imediate, oamenii vor trebui să completeze o "auto-certificare" - un document obligatoriu din punct de vedere care să ateste ce nevoie crucială le cere să se urce într-un avion sau tren, și de ce nu pot amâna călătoria - sau riscul de arestare și o amendă.

Mărfurile sunt încă în circulație, iar serviciile esențiale încă funcționează. Magazinele alimentare sunt deschise, la fel și restaurantele și barurile, dar cu o interdicție de ora 18:00 și numai dacă se pot asigura că oaspeții rămân la un metru distanță. Astăzi, unii politicieni italieni din partidul de opoziție de dreapta Liga solicită măsuri și mai drastice, inclusiv închiderea tuturor magazinelor, cu excepția magazinelor alimentare.

Italia oferă câteva perne pentru a înmuia această lovitură. Plățile ipotecare vor fi suspendate. Guvernul explorează propunerile de a permite oamenilor să amâne plata facturilor și a altor impozite, precum și facilitățifiscale pentru întreprinderi și vouchere pentru îngrijirea copiilor. Au existat tulburări - unele se execută pe supermarket-uri și revolte la închisori după vizite de la rude au fost interzise, care rezultă în moartea mai multor persoane.

Aceste măsuri testează conturul a ceea ce este posibil într-o democrație care să echilibreze libertatea cu siguranța publică. "China a pus în aplicare măsuri eficiente, dar nu democratice. Iranul, care nici nu este o democrație, nu a reușit să facă asta", a declarat matteo Renzi, fostul premier italian, pentru La Repubblica. "Europa este testată acum, iar Italia, din păcate, a fost cobaiul".

Creșterea numărului de cazuri și decese în Franța și Germania sugerează că acele țări sunt în cazul în care Italia a fost de aproximativ 10 zile în urmă. Ieri, ministrul francez al culturii Franck Riester a anunțat că a testat pozitiv pentru virus, și Palatul Élysée a spus că guvernul francez a fost în urma protocoalelor de sănătate a țării-oficialii sunt luați temperatura lor și izolarea dacă au simptome. Șeful de cabinet al președintelui francez Emmanuel Macron, Gaëtan Escorbiac, lucrează de acasă după ce a intrat în contact cu cineva care a ieșit pozitiv, a precizat Elysée.

Dacă criza euro de acum un deceniu a arătat riscul de contagiune economică, epidemia de coronavirus este contagioasă a unui ordin superior. Natura bolii este nefastă. Unii oameni au doar cazuri ușoare.

Europa Occidentul neaga compromisurile COVID-19


Știri divertisment oferite de:

Cool Clubbing

Alătură-te comunității noastre aici:

Alătură-te rețelei de party people!